Uniikki lautapeli

IMG_3265

IMG_3267Perheessämme eletään lautapelien sesonkia, joten jokailtainen kysymys kuuluu: ”Pelataanko Monopolia vai Afrikan tähteä?”. Virkistävä (ja vanhempaa vähemmän kuormittava) variaatio kotiutui meille ekaluokkalaisen iltapäiväkerhosta, jossa lapset opetettiin keksimään aivan uusia lautapelejä. 7-vuotias on tehnyt jo monta peliä ja kehitellyt niihin sekä juonen että säännöt. Nyt pelaamisaika painottuu uusien pelien luomiseen ja lapsi on tyytyväinen, kun vanhempi pelaa kerran uutta peliä hänen kanssaan. Ei hullumpaa!

Lapset ovat lautapelien parhaita asiantuntijoita, joten pelin loihtiminen sujunee helposti, kun pieni pelaaja saa juonesta kiinni. Ensimmäisellä kerralla on aikuisen hyvä olla apuna, mutta seuraavat pelit syntyvät jo lennossa. Tässä vinkkejä uniikin pelin keksimiseen:

– Mieti ensin tarina: mitä pelissä tapahtuu ja mikä on tavoitteena? Usein lasten peleissä on hahmoja, joiden täytyy päästä tietyn reitin kautta maaliin. Valittu teema helpottaa pelin tekemistä, koska koirapelissä on tietenkin luita, Frozen-pelissä lettejä ja palomiespelissä tikapuita.

– Hahmottele reitin varrelle erikoistapahtumia, kuten siirtymiä toisiin paikkoihin, nopan heittovuoron menetystä tai tuplaamista, oikopolkuja ja rotkoja. Lapsilla on tällainen maailma hyvin hallussa, joten ehdotuksista ei varmasti ole pulaa.

– Monissa valmispeleissä kerätään merkkejä tms., joten lapsi voi olla innostunut askartelemaan pelissä tarvittavaa lisämateriaalia. Yhdessä tyttäreni pelissä kerätään tähtiä matkan varrelta ja maaliin saa mennä, kun on viisi tähteä. Tähtien askarteluun meni runsaasti aikaa ja puuha oli erityisen hauskaa lapsen mielestä.

– Määrittele säännöt ja kirjoita ne ylös. Lasten keksimät säännöt ovat yksityiskohtaisia, ja niitä riittää! Erityishuomio kiinnitetään siihen, miten peli voitetaan.

– Katso mallia valmispeleistä ennen kuin aloitat pelin piirtämisen. Aluksi käytimme isoa pahvia, mutta nyt pelitehtailu on niin arkista, että siihen hyödynnetään tavallista A3-paperia.

Hauskoja hetkiä pelien suunnittelussa, toteuttamisessa ja pelaamisessa!
IMG_3257

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Uniikki lautapeli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s